Recepty pro pohodu i v zimě

Kategorie: Domácí recepty Nemoc: Avitaminóza Doplněk: Vitamín C Příznak: únava

Napsal uživatel paul13 (07.01.15)

Výborným, zdravým a levným zdrojem vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B5) je droždí.
Droždí se nedoporučuje jíst za syrova. Důvodem je, že je složeno z aktivních kvasnic a ty se po snědení množí ve vašem zažívacím ústrojí a ničí vitamíny řady B v těle. Z droždí je výborná polévka s knedlíčky a pomazánka.

1. Polévka - recepty se dají najít ve vyhledávači, napr. : drožďová polévka s knedlíčky
2. Výborná, chutná a zdravá pomazánka z droždí (dělávali nám ji ve školce):
Suroviny: 2 menší cibule nebo 1 větší, 2 kostky droždí, 3-4 vajíčka, 200 g másla, 1 lžíce strouhanky, mléko, 2 PL hořtice, sůl, koření, cca 100 g měkkého tvarohu (1/2 vaničky), 1 roztlačený a posekaný stroužek česneku
Na vodě a tuku (sádlo) jemně podusit cibulku a přidat rozdrobené droždí (ale ne na rozpálenou pánev!). Míchat, dokud se droždí nerozpustí a nezhoustne (voda se vypaří), trochu popražit. Droždí při rozpouštění má trochu divnou vůni, ale ta se po krátkém čase ztratí a droždí voní. Potom vmíchat 1 lžíci strouhanky, trochu mléka, vejce, sůl, hořtici a koření ( majoránku, pepř, kmín a trošičku muškátového oříšku). Míchat do zhoustnutí a dokud se vejce nepropeče. Nakonec ještě do teplé pomazánky vmíchat máslo a tvaroh, nakonec česnek. Výborné na čerstvý chléb!
Tak dobrou chuť a na zdraví!!!

Aktuální hodnocení:
4.8 body

Nikdo zatím tento deníček nekomentoval. Buďte první!

 Váš příspěvek