… Tohle delam uz leta a spolehlive mi to nahradi brusinky pri podavani
svickove… Skoro bych rekla, ze mi bezinky chutnaji vice. Recept je
jednoduchy-hlavne najit pekne bezinky, ty peclive obrat-jako se obira rybiz,
pomoci vidlicky. Stopky z bezinek totiz zanechvaji neprijemnou chut a taky
nejsou moc dobre pro organismus-neco tam proste vadi.Pak si nastrouham
jablka-nahrubo a spolecne s cukrem, skorici a bezinkami svarime -az jsou jablka
mekka. pomer je libovolny… Ted to nemam v hlave…nakonec smes dame do
sklenicek, obratime je dnem vzhuru a nechame vychladnout. Stava co nam zbyde se
muze ulozit v lednicce a popijet-je ale dost sladka a koncentrovana.Lze
redit…H.
Kategorie: Domácí recepty Bylina: Bez černý
Napsal uživatel Bábina (09.07.10)
Dobře zralé bezinky rozmačkáme v hrnci a pak přecedíme přes řidší látku, třeba gázu. Na litr šťávy dáme 7OOg krystalového cukru a pomalu vaříme tak dlouho, až se šťáva, když jí kápneme na talířek, neroztéká.
Bezinky jsou výborným lékem. Šťávu používáme při úporném kašli dětí, na dobarvení omáček atp. Sušené bezinky vařené v červeném víně jsou výborným lékem proti průjmům. Z bezinkových květů můžeme dělat limonádu, domácí sekt, bezinkový likér z plodů a z listů lze připravit odvar na obklady při bolestech kloubů.